почистване на дворове

5 стъпки за почистване на дворове с настилка

Може би се чудите: „Но колко трудно може да бъде премахването на мръсотия и петна от купчина камъни?“

Отговорът е, че зависи от тяхната тежест. Мръсотията и леките петна се отстраняват сравнително лесно, изисквайки относително минимално време и усилия. По-големите и по-старите са много по-трудни, изискват специални решения и по-внимателен подход.

Днес ще говорим за това как да почистим настилката според вида на мръсотията веднага. За целта, ето 5 стъпки, от които се нуждаете за общо почистване на дворове:

Първоначална подготовка

Преди да почистите площ в двора, първо трябва да я подготвите правилно. Маси, столове, саксии и други декоративни предмети трябва да бъдат премахнати по две причини: за да се улесни почистването на настилката и да се предотврати повредата на тези предмети.

Плевелите също трябва да бъдат премахнати между и около паветата. Когато започнат да се издигат през пукнатините в настилката и да пуснат корените си, плевелите могат да нанесат повече щети, отколкото дори сте предполагали. Затова ги отстранете напълно, преди да почистите повърхността.

Повърхностно омекотяване

Това трябва да е доста просто. Вземете маркуч, пуснете водата и напръскайте цялата повърхност, покрита с настилката. Натискът трябва да е достатъчно силен, за да „разхлаби“ мръсотията и остатъците, както и да премахне скорошни и по-слаби петна.

Целта на тази стъпка не е просто да премахне петна, а да насити паветата в двора. Ще спестите повече време и енергия, почиствайки паветата, когато са мокри, отколкото ако правите същото, когато са сухи.

Нанасяне на почистващия препарат

Всичко, което не може да бъде отстранено, чрез водно налягане, изисква специални мерки. В този смисъл може да избирате между две посоки: воден разтвор с препарат за съдове или специален препарат за камък и настилки. И вторият вариант, разбира се, е много по-ефективен. Специалният препарат е предназначен да премахва петна от павета, без да уврежда външния вид.

По отношение поръсването с препарат или обезмаслител, върху настилката в двора не е достатъчно. Ще трябва да го разтриете по повърхността с твърда четка.

Изплакване на повърхността

След като прецените, че настилката е достатъчно почистена, може да оставите почистващия препарат да действа, върху повърхността й за няколко часа. Обезмаслителите на настилки са предназначени за отделяне на частици мръсотия от повърхности. В този смисъл разтворът, който използвате, може да се нуждае от малко време, за да подейства.

След половин час или дори час е време отново да завъртите крана на маркуча. Напръскайте цялата повърхност или поне зоните, които сте изтъркали по-рано с почистващия препарат. Ако забележите петна, които са се оказали по-твърди, отколкото сте очаквали, не се колебайте да започнете процеса на почистване отначало.

Сушене на настилката

И накрая, ще трябва да оставите паветата да изсъхнат естествено за ден или два, преди да поставите обратно всички столове, маси и декоративни елементи.

Почистване на настилката, според вида на замърсяването:

Зелените петна

За да отстраните мъха и зеленината, които сякаш са „полепнали“ по настилката в двора, напоите повърхността с не много интензивна водна струя. След като паветата се накиснат, използвайте четка или твърда метла, за да отстраните мъха, плевелите и зеленината от повърхността на паветата.

Маслени петна

Необработените маслени петна могат да повредят паветата на вътрешния ви двор по-бързо, отколкото си мислите. Ако забележите маслено петно ​​по градинската си пътека, действайте незабавно, за да го премахнете.

Използвайте специален препарат за маслени петна, грес, хидравлична течност и други материали на маслена основа. След етапа на накисване и почистване на повърхността може да нанесете почистващия препарат, върху засегнатите зони. Оставете продукта да изсъхне в прахообразна или течна форма – обикновено за около 5-8 часа – и след това изтъркайте с гъба.

Петна от кафе, чай и червено вино

За да почистите ефективно тези петна, ще ви трябва твърда гъба, бял оцет, препарат за съдове и чиста вода. Цикълът за премахване на петна от кафе, чай и червено вино е подобен на премахването на всякакъв вид мръсотия. За целта накиснете повърхността на настилката, нанесете почистващия разтвор, оставете го да действа 30 минути или час, изтъркайте мястото с твърда гъба и изплакнете с чиста, хладка вода.

Източник: извозва.сом


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/znayjvmk/zajivota.com/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399