6-те най-често срещани грешки при почистване – допуснахте ли същите

6-те най-често срещани грешки при почистване – допуснахте ли същите

Постоянно допускам 6 често срещани грешки в почистването. Това стана ясно, когато ме наеха в агенция за почистване. И нищо чудно: тогава бях млада и, както се казва, без опита.

Кои са 6-те най-често срещани грешки при почистване

В училище, по време на уроците по труд и творчество, трябваше да бродираме и редим сандвичи, но никога не говореха, как да подреждаме нещата. Родителите невинаги имаха достатъчно време за разговори с децата си, за това как да избършат огледалата и да почистят пода.

В една известна книга: „Книга за момичета“ се говореше за всичко. Информацията и съветите бяха от извиване на мигли, през избор на чанти за рокля и дори до ядене на портокал с нож и вилица, но така не ни учеше, как да поддържаме чистотата. Като цяло трябваше да разбера основите на почистването, като слушам интуицията си и наблюдавам как другите го правят.

Превърнах се в „слуга към култа на чистотата“, който не само размахваше метла и парцал, но и учеше професионалните си тайни от по-опитни колеги. И така, най-накрая осъзнах всички грешки. Тук и вие може да се научите на нещо полезно, а именно, откъде да си наемете екип за Почистване на клошарско жилище.

За мен лично, извода е, че дори сега, много години по-късно се опитвам да ги избягвам тези грешки, с цялата си сила. Ето и тях:

Често срещани грешки при почистване – допуснахте ли същите?

  1. Безсистемност

Почти всеки, който почиства, извършва този грях. Вместо да избере „отправна точка“ и да се движи от нея в една посока (например обратно на часовниковата стрелка). Човек се втурва из апартамента в търсене на най-мръсните места. Първо избърсва праха от перваза на прозореца в спалнята, после мие фурната в кухнята, чисти плочките в банята, измива праха от тавана в антрето, маха пердетата в хола и отива да ги пере, после се връща към почистването в детската стая … В резултат на това е изразходвано много време и е трудно да се види резултатът.

Ако почистването ставаше в една стая (например в кухнята) и имаше определена система, можеше да се свърши много повече работа. Между другото, първо трябва да почистите горното ниво – да почистите завесите, да се отървете от праха по шкафовете, да избършете полилеите – и едва след това да направите още един кръг около стаята, като този път, обърнете внимание на долното ниво. Това се дължи на закона на гравитацията – мръсотията пада и ако първото нещо е да почистите пода, той отново ще бъде покрит с пласт боклук.

  1. Побързайте

В опит да спестят време, хората правят много пропуски, които намаляват всички усилия до нищо. И така, не прахосмукайте добре килимите, оставяйки много мръсотия вътре; измийте химикалите, които са предназначени да премахнат петна от тапицерията на дивана или да почистят повърхността на мивката, преди да имат време да работят (ако инструкциите казват, че трябва да става за 15 минути, трябва да изчакате точно толкова); Игнорирате почистването на мека мебел, въпреки че по нея се натрупва много прах. Тя се нуждае от редовно почистване с прахосмукачка. При липса на това устройство, може да премахнете дивани и столове, като предварително ги покриете с влажна кърпа. Колкото по-добре е почистването, толкова повече чистота ще се поддържа.

  1. Отложете за по-късно

Надеждата за случайност и фактът, че работата ще се свърши сама, кара много неща да се отлагат за по-късно. Вместо да мият чиниите, след закуска, домакините и стопаните планират да го направят вечерта. Чистото спално бельо може да стои в уединен ъгъл, докато е необходимо. В края на краищата си струва да се изглади и да полежи в килерите в същия ден, когато изсъхне. Конфитюрът, който е капнал на масата, очаква генерално почистване в събота, въпреки факта, че лепкавите петна са много по-лесни за незабавно изтриване. Точно така се натрупват задачите – списъкът расте всеки час, всеки ден и така, постепенно става безкраен. Почистването ще е много по-лесно и забавно, ако му отделяте поне 15 минути всеки ден.

Още често срещани грешки при почистване

  1. Неправилна поддръжка на различни повърхности

Кой не би искал да си купи бутилка перилен препарат и да го използва за всички домакински нужди? Все още, обаче не са измислени наистина универсални гелове и прахове. В зависимост от материала, от който е направена тази или онази повърхност, трябва да се използват подходящи почистващи вещества. Наред с това, не забравяйте за допълнителните грижи. В домашния склад, винаги трябва да се съхраняват: Полиране на мебели – това не само премахва отпечатъци от пръсти и други следи от дървените плотове и шкафове, но също така предотвратява утаяването на прах. Ваксата за паркет – помага за запазване на външния вид на пода и не позволява активното му замърсяване. Средства, които предотвратяват замърсяването на готварската печка – създават филм, който се отмива с капки мазнина и парчета храна. Между другото, мебелите от MDF не могат да се мият с вода, защото от това остават петна. Ако е необходимо, натъркайте ги с лак или вълнен парцал.

  1. Повърхностите

Не е лесно да направите качествено почистване, но може да създадете вид на чистота за 5 минути. За да направите това, достатъчно е да почистите само там, където окото попадне при влизане в стаята. Например, избършете праха от масичката за кафе, но го оставете на перваза на прозореца (все още не го виждате зад завесите), бутнете разпръснатите неща под леглото, вместо да ги поставите по местата им, почистете с прахосмукачка килима и забравете за натрупаната мръсотия в ъглите. За съжаление, този метод не е абсолютно оправдан. Рано или късно ще се наложи да почистите мръсотията във всички труднодостъпни места. Това ще бъде много по-трудно да се направи за времето, прекарано в почистване, което ще се увеличи няколко пъти.

  1. Грешен момент

Тази грешка е от значение при миенето на прозорците. Ако извършвате тази работа, през деня, когато грее слънце е трудно да забележите петна по стъклото. Ето, защо е препоръчително да изчакате до вечерта или да започнете да почиствате призори.

Повечето хора карат със салфетка в кръг, просто „поръсвайки мръсотията“. Резултатът разбира се ще бъде много по-добър, ако измиете стъклото, само от горе на долу.

Надяваме се, че няма да повтаряте тези 6 често срещани грешки при почистване на дома си и ще запазите нервите, здравето и времето си за по-приятни занимания.

И, така, може би имате свои собствени тайни за почистване? Все пак, опитът на всеки човек е безценен и определено ще е полезен и за някой друг!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/znayjvmk/zajivota.com/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399