дървениците

Унищожаване на дървениците завинаги

Дървениците са насекоми, които се хранят смучейки кръв от човек или животни. В миналото те са се изхранвали главно, от кръвта на прилепи и птици, защото са живеели в близост с тях, днес предпочитат човешките жилища.

Дървениците са и най-старите съседи на хората. Най-неприятният, сред тях вид е Cimex lectularius. Храни се с човешка кръв и го прави главно през нощта, тоест когато жертвата е най-беззащитна. През деня, дървениците се крият в дрехи, мебели и под тапети.

Защо ухапванията от дървеници са опасни

Креватната дървеница може да направи седем ухапвания за няколко минути. Но е почти невъзможно да се усети ухапването, тъй като възрастните паразити произвеждат аналог на упойката, като по този начин намаляват чувствителността на кожата. Визуално ухапванията от тях са подобни на ухапвания от комари, но много по-бавно отшумяващи. Сами по себе си ухапванията не представляват заплаха, но паразитите могат да носят сериозни заболявания: туберкулоза, бруцелоза, хепатит и много други. Освен това някои хора са алергични към ухапвания от насекоми.

Основните симптоми на алергична реакция са следните:

Придружени са от силен сърбеж и подуване на мястото на пункцията, обща слабост, гадене и световъртеж. Когато се появят тези признаци, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Съществува и опасност от разчесване на мястото на ухапване и въвеждане на инфекция в раната. Най-често инфекцията възниква по този начин, а не от насекомо.

Признаци за присъствие на дървеници

Червените точки редовно се появяват по тялото – места от ухапвания от насекоми. По спалното бельо се появяват черни точки и петна – това са следи от екскременти и смачкани по време на насън буболечки. От време на време попадат на следи от хитиново покритие.

Как да се справим с дървениците

Унищожаването на дървеници завинаги или за дълго време е възможно по три начина.

Механичен

Този метод включва търсене и унищожаване не на самите насекоми, а на техните гнезда, което предотвратява появата на нови и по-нататъшното им размножаване.

Физически

Излагане на високи температури в помещението. Оптималната температура за дървеници е 20-30 градуса, така че е толкова удобно да живеят до човек. Но паразитите са в състояние да издържат на температури от -20 до +50 градуса. Трудността се състои във факта, че минусовите температури на дървениците и техните ларви са в състояние да оцелеят в различни състояния. Дървеницата, обаче не може да се справи с високите температури, така че този метод е много ефективен. За целта измийте всички дрехи, текстил и меки играчки при температура от 60 градуса. Тъканите са само част от проблема. Винаги има стени, подове, таванни первази и големи мебели.

Химически

Това е третирането на апартамента със специални средства, към които възрастните, техните ларви и яйца са чувствителни. При самостоятелна обработка ще е възможно да се засегнат само възрастните буболечки, докато ларвите остават невредими. Именно това налага да се правят поне две пръскания за дървеници в рамките на 10-15 дни.