Как да премахнете петна

Как да премахнете петна в къщата

Детето нарисува тапета с фуломастър, котката бутна чаша сок, мазнината от тигана се плиска върху стената … Не можете да избегнете петна в къщата, но може да научите как да премахвате петна!

Почистване на стени и тавани

Стените и таваните в съвременните жилища често са във винил, по-рядко с хартиени тапети. Именно от тези повърхности собствениците ще трябва да премахнат петна по-късно.

Тапети

Стените, залепени с винилови тапети, са по-лесни за изтриване на петна от мазнини. Винилът е доста издръжлив материал, а плътната основа пречи на мазнината да проникне дълбоко. Такива повърхности могат, дори да бъдат внимателно избърсани с влажна кърпа.

Хартиените тапети са лоши за почистване, но за тях е изобретил лек начини за премахване на мазнини петна. Най-често – с фин прах от креда (прах за зъби). Петното се втрива със суха бяла креда и се оставя за половин час. След това прахът се отстранява с мека кърпа или внимателно почиства. Процедурата се повтаря няколко пъти, докато петното изчезне или стане едва забележимо.

Вместо креда, можете да използвате нишесте или сода, но след това трябва да се смесват с вода и да остани кашата от стената за 6-8 часа. Може, също така да поставите тебешир върху тънка хартиена салфетка, да го натиснете на място и да я изгладите с гореща ютия.

Ако петното е свежо, може да го направите без креда – достатъчно е само да ползвате кърпички и ютия (важно е да повторите процеса няколко пъти). Помнете, че ютията не трябва да бъде прекалено гореща, така че тапетите да не се отлепят от основата.

Искрено се надяваме тези съвети да са ви били от полза. И помнете винаги може да потърсите за съдействие по отстраняването на всичко излишно екипи. Такива ще откриете на адрес: http://obshtini.com/izvozvane-mebeli-stolichna-obshtina.