Колко струва лукса от климатик

Всички съвременни климатици, както „бюджетни“, така и „елитни“, имат един и същ вид потребителски функции и режими на работа.

За контрол на всички съвременни климатици: http://ddclima.bg/klimatik/stenni-klimatici/hitachi-rak25psbrac25wsb-premium се използват инфрачервено дистанционно управление с LCD дисплей, което позволява режим на работа на сплит система, желаната температура, таймер, програмиран за включване / изключване на климатика и т.н. Като правило, по отношение на броя на функциите, „бюджетните“ климатици не се различават от „елитните“.

Причината за това е, че обединението на допълнителна функционалност не е необходимо или може да усложни изграждането на климатика, просто трябва да се препрограмира микроконтролера, който контролира работата на климатик и добавите бутон на дистанционното управление.

Благодарение на това, производителите могат да добавят нови режими на работа или допълнителни функции към климатиците. Всичко това може да стане без допълнителни разходи. В резултат на това, от гледна точка на възможностите на потребителите (качество и надеждност не бива да се бъркат.

Практически липсва разлика между климатиците от различни ценови групи. По-рядко се случват функции, като увеличаване на разходите за климатика или промяна в дизайна. Например, вграденият датчик за движение спестява енергия, а сензорът за температура в контролния панел позволява да поддържате зададената температура не в зоната на вътрешното тяло, а където се намира конзолата. Колко са необходими тези функции и дали си струва да плащате за климатик, всеки сам решава.