най-интересни факти за часовниците

Часовници и часово време – интересно за часовниците

факти за часовницитеСвикнали сме да виждаме часовника навсякъде, във всяка стая, по улиците, кулите, станциите, обществените места. Отдавайки почит на това полезно и много важно изобретение, насочваме вниманието към интересни и любопитни факти за часовника и времето.1. Има часове, които се движат обратно на часовниковата стрелка.

2. Грешката на атомния часовник е 1 секунда за 6 милиона години.

3. Посоката по посока на часовниковата стрелка се дължи на посоката на движение на сянката върху слънчевия часовник.

4. AM (преди обедно време) и PM (следобед) се използват само в САЩ. Те са изоставили ги по целия свят поради объркването, което може да възникне във връзка с използването на тези понятия.

5. Писателят Джеймс Джойс (автор на „Одисей“) носел пет ръчни часовника. Те са били настроени в различно време.

Часовници и часово време - интересно за часовниците6. Първото комерсиално видео в САЩ рекламира часовника на Bulov. Те просто отметнаха за 60 секунди.

7. От 20-те години на миналия век измерванията на резултатите на Олимпийските игри са направени от швейцарския часовник Tag Heuer. От 1969 г. те били използвани в състезанията от Формула 1.

8. Мигът в Средновековието е 60 секунди.

9. Свети ислямски празници започват при изгрев, евреите празнуват светите дни при залез слънце. Християните започват да празнуват своите святи празници в полунощ.

10. Китай има еднократно време за всички часови зони. Времето в Пекин е установено за цялата страна по заповед на Великия пилот. Поради това залезите в Тибет са полунощ.

интересно за часовниците11. Всеки знае, че Япония е страна на изгряващото слънце, защото зората в Япония идва по-рано, отколкото в целия свят. Съвсем малко хора обаче знаят, че сутринта по GMT е 1 час по-рано във Владивосток, отколкото в Токио.

12. За да се премине от остров Ratmanova (Русия) с Kruzenshtern остров (САЩ), можете да стане само с лодката, защото разстоянието между тях е само на 4 километра и могат да бъдат преодолени в една четвърт от един час. Но времето между островите е 21 часа от разликата според Гринуич.

13. През 17-и век, в кулата „Спаски“ на Кремъл, часовникът имаше циферблат, а не стрелка. (По това време имаше само една стрелка.)

14. Когато видите реклама за часовник, по правило виждате същото време 10.10 или 8.20. Това се прави, за да можете ясно да видите марката. Освен това, времето 10:10 напомня за усмивка, за усмивка и това повлиява положително над възприятието на купувача.

15. Най-скъпият часовник в света е Chopard цената му от $ 25 милиона. Той представлява е уникално бижу с диаманти. Теглото на всички камък върху гривната е малко над двеста карата.

16. Годишно в света се произвеждат повече от един милиард ръчни часовници. Шестдесет процента от продукцията е концентрирана в Япония.

17. Мнозина вярват, че името на швейцарския часовник „Swatch“ е съкращение за „швейцарски часовници“. Но според един от основателите на фирмата Джордж Хайек това не е така. Името се родило от фразата „Втори часовник“. Той е достъпен и необходим аксесоар за всеки ден.

18. От 1974 г. компанията „Tissot“ се счита за официален „пазач на време“ и партньор на всички големи състезания.

19. Ако цъкането на часовниците се слуша при плътно затворена устата и с ръце на уши, вместо тихо и монотонно се чува тиктакане със силни тежки удари.

Биг Бен20. Биг Бен – не е името на кулата, а 13-тона звънец, който има пръстени вътре.

21. Една секунда е 9192631770 осцилации от излъчването на цезиев атом 133.

22. Набирането с римски цифри на четвъртият час почти винаги се обозначава като IIII и почти никога не използва IV.